Ücretsiz Ara: 0850 711 4030  |  Mail Gönder: [email protected]

Sirix Rehberi

Sirix Nedir?

Sirix, finansal piyasalarda yatırımcıların sıkça kullandığı işlem platformlarından bir tanesidir. MetaTrader işlem platformuna alternatif olarak tüm dünyada binlerce aracı kurum tarafından yatırımcılara sunulmaktadır. 

Peki Sirix nasıl kullanılır ve Sirix ile nasıl işlem yapılır?

Bu yazımızda çok kolay ve basit şekilde Sirix ile işlem yapmanın detaylarını bulacaksınız.

sirix nedir

Sirix Nasıl Kullanılır?

Kriptorex üzerinden hesap açtıktan sonra Sirix’i ister bilgisayarınıza isterseniz de telefonunuza indirip kurabilirsiniz. Sirix çoklu cihaz desteği sayesinde istediğiniz cihazdan Sirix’i kullanmak mümkün. 

Ayrıca herhangi bir program ya da uygulama indirmeksizin Sirix’i kullanabilmeniz de mümkün. Bunun için Sirix’in Web Trader özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Hemen buraya tıklayarak Web Trader sayfasını açabilir ve açmış olduğunuzun hesabınızın giriş bilgileri ile giriş yapabilirsiniz.

Yukarıdaki görsel gibi bir ekran sizi karşılayacak. Sizi karşılayacak olan ekran aslında anlaşılması oldukça kolay bir arayüz.

Ekranın sol tarafında onlarca kriptopara ve diğer yatırım ürünlerini göreceksiniz. Sağda büyük bir grafik yer alırken altta ise hesabınızın bakiyesini takip edebilirsiniz.

Gelin, beraber bu ekranları daha detaylı tanıyalım.

sirix nasıl kullanılır

Yatırım Ürünleri Ekranı

Web Trader’a giriş yaptığınızda en solda “RATES” başlığı altında yatırım ürünlerini göreceksiniz. Kriptoparalar bu kısımda bizi karşılıyor. 

Ancak EURUSD, USDTRY gibi döviz çiftleri; altın, petrol gibi emtialar, Google, Amazon gibi hisse senetleri, endeksler de aşağıya devam ettikçe bizi bekliyor. Arama kısmına istediğiniz ürünün sembollerini yazarak kolayca bulabilirsiniz. Arama kutusunun yanındaki “All” sekmesine tıkladığınızda ise tüm yatırım ürünlerinin gruplarını göreceksiniz.

Bu kısımda herhangi bir yatırım ürünün üzerine tıkladığınızda (örneğin BTCUSD) görseldeki gibi yandan bir ekran açılacak. Eğer Bitcoin fiyatlarının düşeceğini öngörüyorsanız bu ekran üzerindeki SELL butonuna tıklayarak Bitcoin Dolar paritesinde satış yönünde pozisyon açabilir ve fiyatlar düştükçe kazanç sağlayabilirsiniz. Evet, Kriptorex’te çift yönlü işlem mümkün. Fiyatlar hem düşerken hem de yükselirken kazanç sağlayabilirsiniz. BUY butonuna tıkladığınızda ise alış yönünde işlem açarak fiyatlar yükseldikçe kazanç sağlayabilirsiniz. 

Görselde 0.1 yazan kısım LOT miktarını belirtir. Kriptoparalarda 1 lot, 1 birime denk gelir. Yani BTCUSD paritesinde 1 lot’luk işlem açarsanız 1 Bitcoin almış olursunuz. Ancak Kriptorex ile kriptoparalarda 1:5 oranında kaldıraç avantajı sunulduğu için Bitcoin’in 5’te 1 fiyatında bakiye kullanarak işlem açmanız mümkün. Örneğin, Bitcoin’in 50.000 dolar olduğunu düşünelim. 10.000 dolar ile 1 lotluk işlem açabilirsiniz.

Eğer 10.000 dolar bakiyeniz yoksa ne olacak? 0.1 lot ile de işlem açabilirsiniz. Buna mikro lot denilmektedir. 0.1 lot BTC alım emri verdiğinizde 1 Bitcoin’in %10’u kadar alım emri vermiş olursunuz. BTC 50.000 dolar iken bu miktar 5.000 dolara denk gelir. 1:5 kaldıraç avantajıyla da 1.000 dolar bakiyeniz olması durumunda bu işlemi açabilirsiniz. Bunu tek tek hesaplamanıza gerek yok. İşlem açarken lot miktarını girdiğiniz kısmın altında “Est. Margin” yazan kısmında ne kadarlık bir bakiyenin kullanılacağını göreceksiniz.

Aşağıda yer alan BUY ya da SELL butonuna tıklayarak da alış ya da satış yönünde işleminizi açabilirsiniz.

 

Bekleyen Emirler

“Pending Order” yani Bekleyen Emir seçeneğine tıklayarak gelecek fiyat tahminleriniz için bekleyen emir girme işlemini aktif edebilirsiniz. 

Örneğin; yandaki ekranda bir örnek görüyoruz. Ethereum için 1 lotluk işlem açmak için bizden istenen bakiye 1 Ethereum fiyatının 5’te 1’i kadar. (1:5 kaldıraç sayesinde)

Ethereum fiyatlarının 2100 seviyesine kadar ineceğini ve burada destek bulup tekrar yükseleceğini düşünüyorsak bunun için bekleyen emir kurabiliriz. Böylece biz uyurken bile bu senaryo gerçekleşse işlemlerimiz başarılı şekilde devam edecektir.

Pending Order’ı aktif ettiğimizde 2100 seviyesine alım emri koyabiliriz. Eğer fiyatların 3000 seviyesine kadar yükseleceğini düşünüyorsak 3000’e deTake Profit yani Kar Al emri girebiliriz. Böylece fiyatlar 2100’e düştüğünde otomatik alım gerçekleşecek buradan yükselip 3000’e geldiğinde ise otomatik satım gerçekleştirilerek kar alınacak. Böyle bir durumda yaklaşık 900 dolar karın olacağını ekrandan görebiliyorsunuz.

Aksi bir senaryoda – eğer 2100 dolarda beklediğimiz gibi destek bulmaz ve düşmeye devam ederse – riskimizi azaltmak için 2000 seviyesine Stop Loss yani Zarar Durdur emri koyabiliriz. Böylece beklediğimiz senaryo gerçekleşmezse sadece 100 dolar zarara katlanarak işlemden ayrılırız. Siz 100 dolar değil de 50 dolar zarara razıysanız 2000 yerine 2050 seviyesine Stop Loss emri koyabilirsiniz.

 

Grafik Ekranı

Web Trading’i ilk açtığınızda sizi grafik ekranı karşılıyor. Sol taraftan istediğiniz yatırım ürününe tıklayarak ilgili ürünün grafiğini açabilirsiniz. 

Burada ETHUSD (Ethereum Dolar) Paritesinin 5 Dakikalık mum grafiğini görmekteyiz. Üst orta kısımda paritenin sembolünü ve kaç dakikalık grafikte görüntülendiğini görmekteyiz. Grafiğin zaman dilimini buradan değiştirebiliriz.

Bu görselde her bir mum 5 dakikalık süreci gösteriyor. Yeşil mumlar yükselişleri, kırmızı mumlar ise düşüşleri gösteriyor. Ekranın sağ tarafında yer alan mum ikonlarına tıklayarak grafiğin türünü değiştirebiliriz. Mum grafik, Bar grafik, Çizgi grafik ya da Alan grafiği seçmemiz mümkün. Ancak tüm dünyada en çok kullanılan grafik türü mum grafiktir. 

Grafik ekranına ayrıca istediğimiz indikatörleri eklemek mümkün. Görselde fiyat grafiğinin altında MACD indikatörünün grafiğini ve RSI indikatörünün grafiğini de görebilirsiniz.

İndikatörler al sat sinyalleri üretmeye yarayan göstergelerdir. Her indikatörün farklı bir formulasyonu ve felsefesi vardır. MACD ve RSI, piyasalarda en çok kullanılan indikatörler arasında yer almaktadır.

 

İndikatörler

Sağdan ikinci ikona tıklayarak indikatörler menüsünü görebiliriz. Burada piyasalarda en çok kullanılan indikatörleri alfabetik sıraya göre görüyoruz. 

Moving Average, Relative Strenght Index (RSI), MACD gibi çok sık kullanılan indikatörlerin üzerine tıklayarak grafik ekranına kolayca eklemek mümkün. 

Herhangi bir indikatöre tıkladıktan sonra indikatörün ayaralarını özelleştirebildiğimiz kutucuk açılıyor. Örneğin, RSI indikatörü aşırı alım ve aşırı satış bölgelerini göstererek al sat sinyali üretmektedir. Aşırı satışların olduğu bölge 30 seviyesi ile aşırı alışların olduğu bölge ise 70 seviyesi ile gösterilir. Bu iki değer arasındaki alan açık yeşil ile gösterilmekte ve dinamik bir çizgi ile de güncel RSI değeri belirtilmektedir. 70 seviyesi aşıldığında sat sinyali, 30 seviyesinin altına geçildiğinde ise al sinyali üretilmiş olur.

Eğer piyasaların hareketli olduğunu düşünüyorsanız 70-30 değerleri yerine 80-20 değerlerini daha güvenilir bulabilirsiniz. Bu yüzden RSI indikatörünü eklerken karşınıza çıkan kutucukta bu değerleri değiştirebilirsiniz. 

Tüm indikatörler için bu değişiklikleri ve özelleştirmeleri kolayca yapmak mümkün.

Açık Pozisyonlar

Ekranın en alt kısmında yer alan banttan hesabımızın bakiyesini takip edebiliriz. Bu banda tıkladığımızda üstteki gibi bir açılır ekran bizi karşılayacaktır. 

Burada OPEN POSITIONS sekmesinden tüm açık işlemlerimizi, PENDING ORDERS sekmesinden bekleyen emirlerimizi, CLOSED POSITIONS sekmesinden ise kapanan pozisyonlarımızı görebiliriz.

Bu sekmelerin altında yer alan OPEN P/L kısmından açıktaki pozisyonlarımızın kar zarar durumunu görmekteyiz. Equity kısmında ise hesabımızın toplam bakiyesi yer alıyor. Used Margin kısmında açık pozisyonlarımız için bakiyemizin ne kadarını kullandığımızı, Free Margin kısmında ise kullanılabilir ne kadar bakiyemiz olduğunu görüyoruz.

OPEN POSITIONS sekmesinde tüm açık pozisyonlarımızı takip edebiliyoruz. 

Burada toplam 11 sütundan oluşan bilgiler var. Instrument sütununda hangi yatırım ürününde pozisyon açtığımızı görüyoruz. Type sütununda alış mı yoksa satış pozisyonu mu olduğunu görüyoruz. Amount kısmında kaç lotluk işlem açıldığını görüyoruz.Open Rate kısmında işlemi açtığımız sırada olan fiyatı, Open Time kısmında ise işlemin açılış zamanını görmekteyiz.

Stop Loss ve Take Profit sütunlarında – eğer varsa – Zarar Durdur ve Kar Al seviyelerini görüyoruz. Eğer işlem açılırken zarar durdur ve kar al seviyeleri girilmemişse bu kısımlara tıklayarak bu seviyeleri girebilir ya da sonradan düzenleyebiliriz. İlgili yatırım ürününde fiyatlar bu seviyelere geldiğinde otomatik olarak işlemler kapanacak, kar varsa kar alınacak, zarar varsa zararla kapanacaktır. 

Swap sütununda açık pozisyonumuz için o ana kadar ödenen swap bedelini ya da swap gelirini görmekteyiz. Commission sütununda işlem için ödenen komisyonu, Profit sütununda ise o işlemden elde edilen karı ya da zararı görüyoruz.Close Rate sütununda ise güncel fiyat görünmektedir. Hemen yanında yer alan Close seçeneğine tıklayarak işlemi kapatabilir, karımızı ya da zararımızı alabiliriz. 

Kapanan işlemler CLOSER POSITIONS sekmesine düşecektir. Kapanan tüm poziyonları aynı şekilde buradan takip edebiliriz.

 

Bekleyen Emirlerin Takibi

PENDING ORDERS sekmesinden tüm bekleyen emirlerimizi takip edebilir ve düzenleyebiliriz. Type sütununda emir tipimiz yazar.

Buy Limit, Buy Stop, Sell Limit Sell Stop olmak üzere 4 çeşit bekleyen emir girilebilmektedir. 

 
  • Buy Limit: Fiyatlar şuankinden daha da düştüğünde yukarı yönlü alım emri girmek için,
  • Buy Stop: Fiyatlar şuankinden daha yükseğe çıktığında yukarı yönlü alım emri girmek için,
  • Sell Stop: Fiyatlar şuankinden daha da düştüğünde aşağı yönlü satış emri girmek için,
  • Sell Limit: Fiyatlar şuankinden daha yükseğe çıktığında aşağı yönlü satış emri girmek için

kullanılan emir tipleridir.

Yukarıdaki görseli inceleyerek kafanızda net bir şekilde canlandırabilirsiniz.

Merak etmeyin Sirix’in kullanıcı dostu arayüzü sayesinde bu terimler ezberinizde olmasa bile yapmak istediğiniz senaryoyu gerçekleştiren emirler girebileceksiniz. Sizin hangi fiyatta alım satım yapmak istediğinizi girmeniz yeterli. Emrin türünü Sirix otomatik olarak bekleyecektir. Böylelikle bekleyen emir türlerini karıştırma ve yanlış yapma ihtimaliniz ortadan kalkacak.

Çoklu Cihaz Desteği

Yatırımcıların en çok düşündüğü sorunlardan biri ise yatırımlarını hangi platform üzerinden nasıl yönetecekleri. 

Sirix ile bu sorun tarihe karışıyor. 

Sirix sayesinde tüm cihazlarınızdan yatırım platformunuza erişebilir ve anında işlemlerinizin durumunu kontrol edeebilirsiniz.

Akıllı telefonlarınızdan – iOS ya da Android – farketmeksizin Sirix mobil uygulamasını indirerek yatırımlarınızı yönetebilirsiniz. 

Ayrıca bilgisayarınıza indireceğiniz programın yanı sıra web trader seçeneği üzerinden hiçbir program indirmeden internet tarayıcınız üzerinden de giriş yapabilirsiniz.

Binlerce Yatırımcı Bizi Tercih Ediyor. Hadi Seninle de Başlangıcı Yapalım!